Wat is massage?

Massage is een helende kunst. Het is een ontmoeting, een aanraking van mens tot mens op een zuivere manier.

Masseren is gebruik maken van de tastzin. Tastzin is het zintuig dat je eerst ontwikkelt. Het is het zintuig dat je het vermogen geeft om te voelen. Het is ook het zintuig dat we eerst lijken kwijt te raken in ons dagelijks leven binnen de maatschappij. De meeste indrukken doen we op via onze ogen en oren door het werken met computers en het kijken naar televisie.

Toch worden natuurlijke handelingen zoals wrijven, drukken en kneden wel door jezelf toegepast als je pijn of stijfheid voelt in je spieren of gewrichten. Je bent dan eigenlijk al bezig massagetechnieken toe te passen, zij het meestal onbewust. Je handen gaan als het ware automatisch naar de pijnlijke plek. Net als een moeder die haar kind troost door haar kind vast te houden en aan te raken. Omdat niet alle plekken van het lichaam even gemakkelijk bereikbaar zijn hebben we soms een ander nodig om een bepaalde plek te masseren.

De natuur heeft de huid en de lagen eronder zo gemaakt dat ze zintuiglijke waarnemingen kan ontvangen en doorgeven. Ze is in staat de aanraking door te seinen naar de rest van het lichaam en dat is de reden dat massage de werking van klieren, spieren, gewrichten, organen en zenuwen kan verbeteren. Ze activeert het immuun stelsel en vergroot de weerbaarheid tegen ziekten, ze kan pijn verlichten, stimuleert de bloedsomloop en ondersteunt de lymfestroom waardoor gifstoffen uit het lichaam worden afgevoerd. Ze kan een ontspannend effect hebben en tevens opwekkend en stimulerend zijn. Ze verzacht spanningen en versoepelt en ontspant spieren. Ze verlaagt de bloeddruk, vermindert stress en slapeloosheid.

Een massage wordt gegeven op de behandeltafel, duurt ongeveer 1 uur, waarbij de cliƫnt zijn of haar kleding gewoon aan kan houden.